24 januari 2018

WAPA koppelt de meldkamer aan WhatsApp buurtpreventiegroepen

Op 1 december 2017 is gemeente Amstelveen een pilot gestart met de applicatie WAPA. Via WAPA kan de regionale 112 meldkamer (=operationeel centrum) van politie Amsterdam/Amstelland en het basisteam digitaal communiceren met de beheerders van WhatsApp buurtpreventie groepen (WABP) in de wijken Westwijk, Elsrijk en Stadshart in Amstelveen.

Naast dit WABP Politie servicenummer, kan WAPA meerdere service nummers ondersteunen. Bijvoorbeeld tijdens events of bij calamiteiten. Zo kunnen inwoners in Amstelveen op Koningsdag 2018 WhatsApp meldingen versturen naar een speciaal “Koningsdag Amstelveen” nummer.

WAPA is medium onafhankelijk. Zo kan via WAPA ook gecommuniceerd worden met Facebook Messenger, SMS en Twitter. En kunnen ook dedicated melding-Apps worden ondersteund. Allemaal vanuit 1 gebruikersinterface en berichten kunnen tegelijkertijd door meerdere politieagenten worden afgehandeld.

In dit artikel geeft burgemeester Bas Eenhoorn hoe Amstelveen ‘Whatsapp-buurtpreventie beter gaat benutten’ door o.a. informatie sneller te delen met behulp van WAPA.

De Stichting WABP geeft aan dat WAPA een belangrijke stap is voor de ontwikkeling en professionalisering van de WhatsApp buurtpreventie en ondersteunt het initiatief met advies en onderzoek. Zo blijkt uit een recent onderzoek dat ruim 70% van de beheerders graag via WhatsApp rechtstreeks in contact willen staan met de meldkamer.

Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op.